ДВАДЕСЕТ РАЧУНАРА ДОНИРАНО СЕОСКИМ ШКОЛАМА

Математичка гимназија и Фондација Алек Кавчић обрадовали су ђаке у сеоским школама у Банатком Карађорђеву, Српској Црњи, Дежеви и Памбуковици.

Велика акција Матемтичке гимназије и Фондације Алек Кавчић настављена је и ове, четврте године заредом.

Професор Александар Кавчић, који је и сам био ђак Математичке гимназије у Београду, сваке године овој школи дарује 20 рачунара најновије генерације. Ученици Гимназије под будним оком професора информатике Жељка Лежаје, рачунаре које су користили током ранијег школовања, обогаћују најновијим софтверима. Тако опремљене рачунаре Гимназија и Фондација Алек Кавчић дарују школама широм Србије.

Као и претходне године, рачунари су и сада донирани школама из малих сеоских средина.

Ове године по пет рачунара су добили ђаци основних школа: „Никола Тесла” из Банатког Карађорђева, „Ђура Јакшић” из Српске Црње, „Растко Немањић” из Дежеве и „Свети Сава” из Памбуковице.

Karadjordjevo

Професор Математичке гимназије Жељко Лежаја који је инсталирао ученицима нове рачунаре и директорка Гимназије позвали су ученике даровите за математику на сарадњу.

– Захваљујући овим рачунарима можете, путем интернета, да се повежете са нашом школом. Наши професори и ученици, који су се већ доказали на бројним државним и међународним такмичењима, могу да вам помогну у припремама – рекла је директорка Катић.

Обраћајући се ученицима из ових школа, она је истакла значај хуманитарног рада професора Кавчића.

– Знање је највеће благо и највећи иметак. Када стасате, школујете се и када будете успешни у занимањима које будете одабрали, важно је да се сетите одакле сте потекли. Треба да помогнете свом селу и својој школи, да омогућите да нека нова деца покушају да изграде свој пут као што сте га градили ви. Треба да следите пример професора Кавчића који је основао Фондацију и помаже образовање у земљи из које је потекао. Нема личног успеха, без успеха заједнице у којој живимо – истакла је директорка Матемтичке гимназије Мирјана Катић.

Директори школа које су одабране да ове године добију рачунаре нису крили задовољство због вредне донације. Како истичу, мале средине у којима они раде често су на маргинама догађаја, а вредна опрема обично буде донирана школама у већим градским центрима. Ако се има у виду и тежак живот породица из којих потичу ученици ових школа, донација посебно добија на значају.

Unesite ovde tekst naslova

© 2024 Фондација Алек Кавчић – Сва права задржана