DVADESET RAČUNARA DONIRANO SEOSKIM ŠKOLAMA

Matematička gimnazija i Fondacija Alek Kavčić obradovali su đake u seoskim školama u Banatkom Karađorđevu, Srpskoj Crnji, Deževi i Pambukovici.

Velika akcija Matemtičke gimnazije i Fondacije Alek Kavčić nastavljena je i ove, četvrte godine zaredom.

Profesor Aleksandar Kavčić, koji je i sam bio đak Matematičke gimnazije u Beogradu, svake godine ovoj školi daruje 20 računara najnovije generacije. Učenici Gimnazije pod budnim okom profesora informatike Željka Ležaje, računare koje su koristili tokom ranijeg školovanja, obogaćuju najnovijim softverima. Tako opremljene računare Gimnazija i Fondacija Alek Kavčić daruju školama širom Srbije.

Kao i prethodne godine, računari su i sada donirani školama iz malih seoskih sredina.

Ove godine po pet računara su dobili đaci osnovnih škola: „Nikola Tesla” iz Banatkog Karađorđeva, „Đura Jakšić” iz Srpske Crnje, „Rastko Nemanjić” iz Deževe i „Sveti Sava” iz Pambukovice.

Karadjordjevo

Profesor Matematičke gimnazije Željko Ležaja koji je instalirao učenicima nove računare i direktorka Gimnazije pozvali su učenike darovite za matematiku na saradnju.

– Zahvaljujući ovim računarima možete, putem interneta, da se povežete sa našom školom. Naši profesori i učenici, koji su se već dokazali na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima, mogu da vam pomognu u pripremama – rekla je direktorka Katić.

Obraćajući se učenicima iz ovih škola, ona je istakla značaj humanitarnog rada profesora Kavčića.

– Znanje je najveće blago i najveći imetak. Kada stasate, školujete se i kada budete uspešni u zanimanjima koje budete odabrali, važno je da se setite odakle ste potekli. Treba da pomognete svom selu i svojoj školi, da omogućite da neka nova deca pokušaju da izgrade svoj put kao što ste ga gradili vi. Treba da sledite primer profesora Kavčića koji je osnovao Fondaciju i pomaže obrazovanje u zemlji iz koje je potekao. Nema ličnog uspeha, bez uspeha zajednice u kojoj živimo – istakla je direktorka Matemtičke gimnazije Mirjana Katić.

Direktori škola koje su odabrane da ove godine dobiju računare nisu krili zadovoljstvo zbog vredne donacije. Kako ističu, male sredine u kojima oni rade često su na marginama događaja, a vredna oprema obično bude donirana školama u većim gradskim centrima. Ako se ima u vidu i težak život porodica iz kojih potiču učenici ovih škola, donacija posebno dobija na značaju.

Unesite ovde tekst naslova

© 2023 Fondacija Alek Kavčić – Sva prava zadržana